Helpline no. 0129-4259000

Helpline no. 0129-4259000

           

MANAV RACHNA UNIVERSITY

Q1.What are the different Law Programs offered by Faculty of Law, Manav Rachna University? What is the duration of each course?

Ans. Faculty of Law, Manav Rachna University, Faridabad offers both Post-graduate and Under-graduate Law Programs. It offers Three Integrated UG Law programs which are BA.LL.B, BBA LL.B and B.Com LL.B. The duration of all the three Law programs is 5 years (ten semesters). An academic year shall normally comprise Odd semester (Aug to Dec) and Even semester (Jan to June). PG programs offered include LL.M 1 year, LL.M 2 year and Ph.D. 

 

Q2. Can a student apply for admission if the results for qualifying examination are awaited?

Ans. Students appearing in qualifying examination in the coming year may also apply. Their admission shall however be provisional, subject to confirmation upon obtaining qualifying marks.

 

Q3. How can I obtain an admission brochure?

Ans. Admission Brochure can be downloaded from our website or it can be purchased from MRU Campus at Faridabad or City offices acorss India and abroad, details are available at www.manavrachna.edu.in

  

Q4. What is the process of admission to the program?

Ans. Candidate needs to fill online form available at www.manavrachna.edu.in with the prescribed fee. Admission shall be made on merit basis marks secured inMRNAT/LSAT/CLAT.

 

Q5. What is the deadline for admission?

Ans. The last date for submitting completed application form is given in Admission Brochure and on university website.

 

Q6. What are the different payment options available for taking the admission?

Ans. Demand Draft , bank Challan and credit Card facility is  available.  Payment by cheque is not allowed.

 

Q7Does MRU arrange for Educational loan through banks?

Ans. Manav Rachna University courses are credible and popular. Educational loans are provided by all Nationalized Banks. Students have to approach the Bank of their choice. Manav Rachna too offers on-campus assistance for securing educational loan and has tied up with a finance company named Financekeeper which provides loans for shorter periods at nominal interest rates. The candidate may approach Student Facilitation Centre at Manav Rachna Campus, Faridabad for further details.

 

Q8. Is the loan facility available only to candidates who belong to NCR?

Ans. No, loan facility is available for students all over India subject to fulfillment of conditions stipulated by the bank extending the education loan.

 

Q9. Is there any scholarship/ fee waiver/ free-ship for the meritorious students?

Ans. Yes, multiple Scholarship schemes are offered by Manav Rachna whereby candidates may avail scholarships on the basis of marks secured in qualifying examination or MRNAT, sports etc. Application for the same may be made according to University norms with supporting documents and certficates.

 

Q10. What is the prescribed syllabus for entrance exams for students?

Ans. The entrance/ admission test shall contain objective type questions mainly from Maths, General English, General Knowledge and Reasoning.

 

Q11. Are law programs approved by the State Government of Haryana?

Ans. Yes. Law Courses offered by Faculty of Law are approved by Government of Haryana.

 

Q12. Are Law programs recognized by Bar Council of India?

Ans. Yes, all the three integrated LLB Courses have been recognized by the BCI.

 

Q13. What is minimum attendance requirement to appear in semester examinations?

Ans. Minimum attendance requirement to appear in end-term examination in each semester is 75% as prescribed by Bar Council of India.

 

Q14Do I get practical experience while studying law through clinical courses.

Ans. Yes. In fact BCI mandatorily suggests the introduction of clinical courses in the Law programs so as to give students practical experience in law while they are still studying law.  Legal Internship and Placement Cell at Faculty of Law assists students in securing good internships and placements. In addition to it, Faculty of Law conducts workshops, Moot Court Competitions,  Legal Aid Camps in collaboration with High Court & HALSA(Haryana State Legal Services) and other organizations through its Moot Court Committee and Legal Aid Centre. 

 

Q15. Are there internship programs during the course?

Ans. Yes. There is minimum 20 weeks internship training for each student during the course of 5 years. Legal Internship and Placement Cell, Faculty of Law fully aids and assists the students in securing internships with advocates, judges, law firms, NGOs, arbitration firms and legal cells of multi-national corporations, to mention a few. We also provide opportunities to interested students for internships at Centre of Excellence on ADR and Centre for Legislative Research and Studies, housed at Faculty of Law, MRU.

 

Q16. Are sufficient books available in the library?

Ans. Apart from the O.P. Bhalla Central library and few other libraries at the campus, we boast of Shri Ratan Lal Lahoti Memorial Law Library at Faculty of Law, inaugurated and adopted by Hon’ble Shri R.C lahoti, the former Chief Justice of India. The library consists of rich collection of Law Books, Journals, SCC Manual , AIR Reports, other Journals and authoritative Texts.  Huge database of National and International Journals and Cases, including SCC Online and LEXIS NEXIS can be accessed in the digital library. Besides gaining access toarticles and papers published in renowned national and international journals, cited case law from across the world, we have another facility whereby all books published by LEXIS NEXIS, a reputed publication house, can be viewed, read and downloaded for free by all law students at Manav RachnaWe also provide both in-campus and remote access to numerous other e-database available in library. Remote access to digital resources and e-books becomes especially vital in the current era of technological development and covid pandemic, where distance and boundaries have been blurred. We provide an excellent digital database to students through SHRI RATAN LAL LAHOTI MEMORIAL LAW LIBRARY.

 

 

Q17. What are the library timings?

Ans. Library timings are from 8:00am – 4:00pm

 

Q18. What are the University working hours?

Ans. 8:00am -4.00 pm

 

Q19. Is the campus WIFI enabled?

Ans. Yes. The campus isWi-fi enabled and is equipped with latest computing facilities. All computers are connected to the internet with a bandwidth of 45 Mbps.

 

Q20. Is course material provided by the University or the books are included in the fee structure?

Ans. Facility of e-library and faculty library is available.The relevant readings and cases may be provided by the concerned teacher on ERP and Microsoft Teams online.

 

Q21. What are the placement opportunities from the campus?

Manav Rachna University has a central placement cell named CRCMC that takes care of the university placements. Legal internship and placement cell at Faculty of Law assists deserving students in securing placements too.

 

Q22. What are the further study options after completing LLB?

Ans. After completing LLB, one may go for LL.M. (Master in law) either in India or abroad and thereafter pursue Ph.D in law. 

 

Q23What is the mode of transport to and from the University?

Ans. University buses are commuting all over Delhi NCR.We are also well connected through road from Delhi-NCR and through Metro.

 

Q24Which is the nearest metro station from the campus?

Ans. Badkalmor metro station and NHPC/Sarai( 6 to 7 kms from the campus).

 

Q25. Is there any canteen facility available in the campus?

Ans. Manav Rachna University campus has sumptuous multi-cuisine food options at outlets of Hunger Cure, Hot Shot, Hot Embers, Chai Garam, and Nescafe, among others. World famous Subway has also an outlet at the campus.

 

Q26. What is the anti-ragging policy in Faculty of Law?

Ans. Manav Rachna University has a well defined anti-ragging policy for all its students including law students. University has constituted University level Anti Ragging Committee and Anti Ragging Squads to check the menace of ragging in the campus in conformity with the guidelines issued by the UGC.

 

Q27. What is the anti-Sexual Harassment at work place Policy of the University?

Ans. Manav Rachna University has constituted a University level Women Cell, which works towards creating and disseminating gender specific and gender sensitive information for creating awareness among the students and staff alike. The cell has been empowered to act as a Departmental Competent Committee to deal with the cases of sexual harassment of women at work place/Institutions as per the direction passed by the Hon’ble Supreme Court and guidelines framed by the Government of India.

 

Q28. What social/ academic organizations and extra-curricular activities are open to Law Students?

Ans. The office of Dean Students offers various social/ cultural societies and technical committees. Our students are associated with social clubs like Rotary Club, Lion’s Club and Red Cross Society, involved in different social services like blood donation camps and relief camps. Department has formed student branches in association with different technical societies like IEEE, ISTE and CSI. The student branches are regularly organizing competitions and technical events at the regional and national level. Various Guest lectures of eminent legal personalities are organized by the faculty of Law so that the students can get motivated &learn more about this dynamic profession

 

Q29. What are the research opportunities available at Faculty of Law?

Ans. Faculty of Law boasts of two research clusters at the time:

  1. Centre of Excellence on Alternative Dispute Resolution was inaugurated by the Union Law Minister- Shri Ravi Shankar Prasad on 7-9-2019.  The Centre of Excellence on ADR is a functional unit under the aegis of Faculty of Law, Manav Rachna University, established with a purpose of conducting and promoting research and generating and disseminating knowledge in the field of Alternative Dispute Resolution mechanisms. To achieve the purpose, the Centre intends to conduct training programs, workshops and simulation exercises to advance experiential learning in the field of ADR, both adjudicatory (Arbitration) and consensual (negotiation, mediation and conciliation). The workshops and trainings are designed and curated to suit the requirements of the participants, interested in practicing ADR mechanism. The Centre of Excellence on ADR is committed to achieve its objectives, in furtherance of the interest of the University and demands & requirements of the legal system.
  2. Centre of Excellence on Legislative Research and Studies The Centre for Legislative Studies and Research (CLSR) is a functional unit under the aegis of Faculty of Law, Manav Rachna University, established with a purpose of conducting and promoting research and generating and disseminating knowledge regarding legislative drafting. CLSR aims to conduct critical study of pending bills and offer pre-legislative inputs for efficient law making, identifying pre-requisites and to suggest effective implementation of legislations, assessing and evaluating the impact of legislations and propose reforms,  investigating and developing legislative best practices and procedures, offering research support to legislative secretariats and legislators for the effective discharge of their legislative functions; and such other related matters. The Centre is autonomous, to the extent of proposing, deciding and undertaking projects, research and training, and academic pursuits in furtherance of its objectives.

 

 

Q30. Do you have a Moot Court Committee to train students in mooting?

Ans. 

A moot court is essentially a mock court-room experience, that give students the liberty to freely interpret legal provisions and apply the law to practicalities of daily life. The Moot Court and Debate Committee has been a part of Faculty of Law, MRU since its inception. The Committee trains students for national and international moot court competitions. It regularly organizes intra-university and inter-university moot courts, debates, and case presentation competitions. The Committee also invites renowned practitioners and advocates to conduct training workshops for the students of Faculty of Law, Manav Rachna. 

 

Q31. Is there a Legal Aid Centre at Faculty of Law to provide exposure to law students?

Ans. The Legal Aid Clinic has been a part of Faculty of Law, MRU since its inception in 2017. The Clinic exists with the sole aim of bridging the gap between what law promises to offer and the actual realities of law. The Clinic objectives is to create awareness at the grass root level and equip individuals, especially the vulnerable sections of society to realize their rights and enabling access to Justice through seminars, camps and taking up their issues to DLSA and HLSA while helping them to avail free legal aid. Legal Aid is an essential element of a fair, humane and efficient civil and criminal justice system which is based on the rule of law. It is a foundation for the enjoyment of other rights, including the right to a fair trial, a precondition to exercising such rights and an important safeguard that ensures fundamental fairness and public trust in the criminal justice process. The Clinic seeks to impart practical knowledge of law to students. Since 2017, the members of the Clinic have actively participated/organized various awareness creating events and engaged effectively with the rural communities in the nearby villages. This is done by building a connection with the rural communities, by understanding their concerns, after which they are connected to the district authorities through the processes of law.

Notification

Upcoming Events

  • Online Upcoming Webinars & Workshops: Read More

Latest Updates

Skip to content
Copy link